Geef kleur aan uw bezoekbeleving

29 oktober 2018

De overeenkomst tussen zwart, wit, beige en grijs? Het zijn de meest gebruikte kleuren in zakelijke omgevingen. Prima als basis, maar als sfeermaker? Niet echt! Welkom! zocht uit hoe u met kleur een inspirerende en gastvrije omgeving creëert.

Kleuren spelen een belangrijke rol in ons leven. Ze hebben invloed op onze stemming, emoties, prikkelen de zintuigen en bepalen de perceptie van een ruimte. Niet alleen thuis, maar ook op kantoor maakt kleur hét verschil. Maar voor welke kleur kiest u?

Balans

De effecten van verschillende kleuren lopen enorm uiteen. Zetten warme kleuren zoals rood, geel en oranje aan tot beweging, koelere kleuren zoals blauw, groen en paars hebben een rustgevend effect. Leren over kleur en hun uitwerking is daarom stap één. Wilt u rustig en geconcentreerd werken? Of heeft u juist behoefte aan een prikkelende, inspirerende omgeving? Wat u ook kiest, denk aan balans. Pas op voor een overkill aan één bepaalde kleur en combineer met neutrale kleuren.

Kleuren en hun effecten

Rood

Rode muren kunnen het gevoel geven dat ze letterlijk op je afkomen. De kleur is zo prikkelend dat deze zelfs de bloedsomloop en hartslag kan beïnvloeden. Een gevaarlijk kleurtje dus. Toch kunnen rode accenten prima uitpakken als u af en toe een energieboost nodig heeft. Interessant weetje: uit onderzoek van de University of British Colombia in Vancouver blijkt dat rood kan leiden tot een verhoging van de concentratie.

Oranje en geel

Oranje is net als geel een positieve kleur, het stimuleert de creativiteit, maakt vrolijk en zorgt ervoor dat je lekker productief kunt zijn. Bent u op zoek naar een mooie kleur voor uw receptie of ontvangstruimte? Dan is een oranje of zachtgele tint het overwegen waard. Kijk wel uit met felgeel, dat kan stress en nervositeit verhogen.

Groen

Groen staat symbool voor jong, fris en werkt rustgevend. Groen ontspant de ogen en is daarom een fijne kleur ter ondersteuning van precisiewerk. Aantekening: te veel groene en blauwe tinten kunnen ervoor zorgen dat de productiviteit achteruitgaat. Dit kunt u voorkomen door warme accenten toe te voegen.

Blauw

Blauw heeft een rustgevend effect en stelt mensen op hun gemak. Daarnaast bevordert blauw de creativiteit. Een perfecte kleur dus voor vergaderruimtes en als achtergrond voor brainstormsessies. Tip: blauw is een koele kleur, combineer met warme kleuren zoals bruin, beige of (warm) wit.

Paars en roze

Roze is de kleur van harmonie, het verbindt mensen en is daarom uitermate geschikt in ontmoetings- en wachtruimtes. Bent u op zoek naar een kleur die een stimulerende werking heeft op de geest? Denk dan eens aan paars: een typische kleur voor out of the box denkers.

Grote en kleine ruimtes

Wist u dat u met kleur ruimtes groter of kleiner kunt laten lijken? Kleine ruimtes lijken groter met lichte kleuren op de wanden en een licht plafond. Voor een extra ruimtelijk effect kiest u voor meubels in dezelfde tint. Zo lijken ze op te gaan in de achtergrond.

Heeft u juist veel ruimte en wilt u voorkomen dat het interieur koel of saai wordt? Kies dan voor heldere, sprekende kleuren en breng deze op tegengestelde wanden aan.

Kantooraccessoires

Heeft u uw keuze voor een kleur gemaakt? Kies dan niet voor een te felle variant en meng de kleur niet te donker om een sombere sfeer te voorkomen. Heeft u moeite met het kiezen van een geschikte kleur? Experimenteer dan eerst eens met (kantoor)accessoires in leuke kleurtjes. Kleine details zijn soms al genoeg om het verschil te maken.

Manipulatie in de hospitality