5 geuren voor een perfecte ontvangst

28 augustus 2019

Van alle zintuigen neemt geur een speciale plek in. Geur heeft een groot effect op de gemoedstoestand. Geuren roepen vrijwel meteen sterke emoties en herinneringen op. Het juiste gebruik van aroma’s bepaalt dan ook in grote mate of een bezoeker zich welkom voelt. Reden om vijf perfecte geuren voor een goede bezoekbeleving op een rijtje te zetten.

Hersenen

Geur gaat direct naar de hersenen. De reukgebieden in de hersenen zijn nauw verbonden met het limbisch systeem, het emotie- en herinneringencentrum van de hersenen. Hierdoor zijn geuren erg associatief, en belangrijk bij de beleving van emoties en het ophalen van herinneringen. Het verspreiden van de juiste geuren kan zelfs de veiligheidsbeleving verbeteren. Niet voor niets wordt op het Stratumseind in Eindhoven al jaren geëxperimenteerd met geur tegen agressie.

Veilig en welkom

Van sommige geuren worden we kalm, anderen werken juist opwekkend of verhelderend. Gebruik de juiste geur en bezoekers en medewerkers voelen zich prettig, veilig en welkom. U kunt ook mensen afschrikken met de verkeerde of te sterke geuren. Een ontvangstruimte die muf ruikt of een toilet dat niet lekker fris geurt? Bezoekers kunnen daar flink op afknappen. Kies daarom voor geuren die fris en natuurlijk ruiken, zonder overheersend te zijn.

5 geuren voor een fijne bezoekbeleving  

Lavendel

De Egyptenaren stopten lavendel in hun parfums. De Grieken en de Romeinen gebruikten lavendel om te baden. Lavendel is nog steeds razend populair. De geur werkt ontspannend en rustgevend. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat lavendel een goed middel is tegen stress. Een ander bijkomend voordeel is dat muggen en andere insecten niet van deze plant houden. Lavendel is daarom met name geschikt voor ontvangstruimtes, maar doet het ook erg goed op de werkplek en in stilteruimtes.

Eucalyptus

Deze plant uit Australië is niet alleen geliefd bij koala’s. De geur werkt opwekkend en geeft energie. Ook verbetert eucalyptus de concentratie. De plant is goed voor de luchtwegen en populair in stoombaden en sauna’s. Met eucalyptus verspreid je een geur van natuurlijke frisheid, die bezoekers en medewerkers in een positieve stemming zal brengen.

Rozemarijn

Dit kruid is vooral bekend van het gebruik in de keuken, maar ook als geurverspreider doet rozemarijn het goed. De Grieken en Romeinen zagen rozemarijn als geneeskrachtig. Ook in de middeleeuwen was dit kruid populair, en vandaag zeker nog. De frisse geur heeft een versterkend effect op het geheugen en de concentratie, ideaal voor op de werkplek. Ook zou rozemarijn een positieve instelling bevorderen. Net als lavendel houdt rozemarijn muggen op afstand, perfect voor ontvangstruimtes of andere plekken met een verbinding naar buiten.

Citroen

Deze smaakmaker past niet alleen in de keuken of het toilet. Ook in andere ruimtes doet citroen het goed. De frisse geur van citroen werkt kalmerend en verhelderend. De concentratie verbetert en uw bezoekers krijgen meer energie van deze heerlijke geur. De geur van citroen associëren we met frisheid en netheid. Voor uw bezoekers betekent dat een lekker schoon en veilig gevoel.

Jasmijn

De delicate geur van deze bloem is licht en zoet. Jasmijn wordt in bijna 80 procent van parfums gebruikt, maar zit natuurlijk ook in jasmijnthee. Uw bezoekers en medewerkers zullen deze oriëntaalse geur zeker waarderen. Jasmijn zorgt voor rust en een optimistisch gevoel.

Schrijf u nu in voor ons webinar op De dag van de Hospitality

Schrijf mij in voor het webinar Sluiten